Jak dla mnie śniadanie to
najważniejszy posiłek z całego dnia. Po nocy „głodowania” ;)
przeważnie sięgam po płatki owsiane gdyż dostarczają węglowodany
o niskim indeksie glikemicznym. Przede wszystkim również dobre
na trawienie ale też można z nich wyczarować wiele pysznych
produktów. Nie trzeba się ograniczać do zwykłej owsianki (choć i
to danie lubię) ale można robić placuszki, chleby, bułeczki,
naleśniki, ciasteczka, omlety i inne cuda. Dzisiaj na śniadanie
zaprosimy bułeczki owsiane :)
Produkty:
500g mąki owsianej;
250ml letniej wody;
50ml oliwy z oliwek;
1 torebeczka drożdży suchych;
1 płaska łyżeczka soli.
Zaczynamy!
Rozpuszczamy drożdże w 250ml letniej
wody. Do osobnej miski przesiewamy mąkę owsianą przez sitko oraz dodajemy sól. Płatki
owsiane które zostaną nam na dnie sitka wrzucamy do przesianej
mąki. Wlewamy oliwę z oliwek oraz rozpuszczone drożdże do mąki.
Ugniatamy ciasto około 5 minut, podsypując mąką i odstawiamy w
ciepłe miejsce na około 40 minut. Gdy ciasto nam wyrośnie, na
blaszce z papierem do pieczenia kładziemy kształtne kuleczki albo
bagietki, kwadraciki (jak kto lubi) i wstawiamy do rozgrzanego do
180°C
piekarnika na około 30 minut. Bon appétit!
Domowe bułeczki to najlepsze śniadanko :)
OdpowiedzUsuńOj tak i przynajmniej wiemy co jemy ;)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszne :)
OdpowiedzUsuń