poniedziałek, 21 lipca 2014

Lody lukrecjowe smak z dzieciństwa

Pamiętam takie czasy jak z moją siostrą byłyśmy małe i dostawałyśmy od rodziców żelki :) były miśki i takie kwaśne wykręcające buźki ale pamiętam też te czarne, nikt ich nie chciał zjadać, za to ja je pochłaniałam z ochotą. Nie powiem aby smak lukrecji był moim ulubionym ale na pewno jest on przeze mnie lubiany za swoją wyrazistość i oryginalność. Dzisiaj podaję przepis na lody lukrecjowe z „udziałem” żelek;) dla tych którzy jednak bardzo lubią ten smak.



Jak widać kolor wyszedł oryginalny, trochę ze srebrem mi się kojarzy lub z szarym betonem ;)

Składniki:

250 ml mleka;
20 ml śmietanki;
80 g cukru;
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;
4 żółtka;
100 g żelek lukrecjowych (ja użyłam Panda);
1 listek żelatyny (wolę tą żelatynę w listkach niż w proszku).

Przepis:

Podgrzewaj (nie gotuj) w rondelku mleko, większą część śmietanki z żelkami lukrecji aż do ich całkowitego rozpuszczenia. W misce rozbijamy widelcem żółtka i trzepaczką do jajek łączymy je z resztą śmietanki. Ciepły płyn z garnka dolewamy do żółtek cały czas mieszając. Całość ponownie przekładamy do garnka, dodajemy cukier, żelatynę i mąkę, podgrzewamy, mieszając do wyraźnego zgęstnienia masy. Nie może się zagotować! Ostudzoną masę wkładamy na min 2h do zamrażarki.
Po 30 minutach miksujemy masę i ponownie wkładamy do zamrażalnika. Powtarzamy aż do uzyskania gładkiej masy. Przed podaniem lody wyciągamy na 20 minut aby łatwiej było je ponakładać do miseczek.



SMACZNEGO

Akcja lodowa 2014 Lody, lody dla ochłody

3 komentarze:

  1. Kiedyś nie lubiłam lukrecji, ale.. gusta się zmieniają.
    Myślę, że coś podobnego można wykonać typu lody salmiakki :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Za lukrecją aż tak bardzo nie przepadam, ale te lody wyglądają tak smakowicie, że od razu bym je spałaszowała :) Zwłaszcza, że dziś upał niezły był i po takim dniu każdemu należy się słodka ochłoda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lody to tak na prawde mozna zrobic w kazdym smaku, trzeba miec tylko pomysl a podstawa jest prawie do wszystkich taka sama :) Salmiakki to cos podobnego do lukrecji? Ktos wie, chyba nigdy nie jadlam :D
    Alicja a na ochlode to tez smoothie jest dobry mmmmniam :)

    OdpowiedzUsuń